Zonnepanelen

Zonnepanelen plaatsen: waarmee moet ik rekening houden

Zonnepanelen blijven nog steeds een interessante investering voor je woning. Zeker nu de energieprijzen maar blijven stijgen, doe je er goed aan om voor je eigen energie te zorgen. Het is ongetwijfeld een goede beslissing om zonnepanelen te installeren, maar hoe begin je eraan? En waar moet je allemaal rekening mee houden voor de plaatsing van je zonnepanelen? We geven je graag enkele tips!

Is er voldoende ruimte op je dak?

Zonnepanelen worden veelal op je dak geïnstalleerd. Dat is, om verscheidene redenen, een erg geschikte plaats voor de installatie van zonnepanelen. Maar je hebt er natuurlijk wel een dak voor nodig dat voldoende groot is.

Bereken zeker eerst hoeveel energie je verbruikt en hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om je verbruik te dekken. Daarna kan je bepalen of je dak voldoende groot is om genoeg zonnepanelen te kunnen plaatsen voor je verbruik.

Is je dak niet voldoende groot voor de installatie van zonnepanelen ? Er bestaan gelukkig ook andere opties. Zo kan je ook zonnepanelen installeren op de grond, als gevelbekleding of op een zonnewering.

zonnepanelen plaatsen waarmee rekening houden

Is de hellingsgraad en oriëntering van je dak ideaal?

Niet alleen de exacte afmetingen van je dak zijn belangrijk. Het is ook interessant dat een deel van je dak de juiste richting uitkijkt. Zo vergaar je bijvoorbeeld meer energie op een zuidelijk gericht dak dan op een dak dat naar het noorden gericht is.

Bekijk hoe jouw woning georiënteerd is en of je voldoende baat hebt bij de installatie van zonnepanelen. In de meeste gevallen wordt er slechts één kant van je hellende dak gebruikt: de zijde met het meeste zonlicht!

Lees meer over de oriëntatie en installatie van de panelen op je dak.

Hoeveel energie verbruik je?

Een belangrijke vraag bij de installatie van zonnepanelen: hoeveel energie verbruiken jij en je gezin?

Je kunt je verbruik terugvinden op je huidige energiefactuur. Het globale verbruik per jaar staat op je jaarafrekening. Aan de hand van die gegevens kan je het rekensommetje maken.

Een doorsnee Vlaams gezin verbruikt ongeveer 3000 tot 4000 kWh per jaar. Om dat verbruik te dekken, heb je bijvoorbeeld 15 zonnepanelen met een vermogen van 280 wp of Wattpiek nodig.

Bereken het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt.

Heb je recht op een premie voor de installatie van zonnepanelen?

De overheid reikt nog steeds een premie uit bij de installatie van zonnepanelen. In dat opzicht is het dus nog steeds voordelig om te kiezen voor deze investering, want je krijgt alvast een deel van het aankoopbedrag terug.

De premie voor aanvragen, doe je via de website van Fluvius. Lees hier hoe je de premie voor zonnepanelen kunt aanvragen.

Hoe lang duurt het voor de zonnepanelen terugverdiend zijn?

De terugverdientijd van zonnepanelen zijn een belangrijke factor bij je beslissing. Je wil natuurlijk wel ruimschoots je zonnepanelen terug verdienen voordat ze aan vervanging toe zijn. Liefst van al maken we zelfs nog wat winst!

Ook voor de berekening van de terugverdientijd heb je enkele specifieke gegevens nodig over je eigen verbruik en over de exacte installatie die je wil plaatsen. Bereken de terugverdientijd voor jouw installatie.

Is een thuisaccu een rendabele extra?

Het toevoegen van een thuisaccu aan je zonne-installatie is een rendabele en interessante manier om de verwekte energie optimaal te benutten. Zeker nu de terugdraaiende meter is afgeschaft, zorgt de opslag van deze energie voor nog meer profijt.

De thuisaccu slaat de zonne-energie op in een grote batterij zodat je de energie ook kunt gebruiken wanneer de zon al lang achter de horizon verdwenen is. Op die manier stuur jij minder energie terug in het net en hoef je daarna ook minder elektriciteit van je leverancier af te nemen.

Vandaag de dag is een thuisaccu dus zeker een rendabele investering.

Meer vragen over zonne-energie?

Heb je plannen om zonnepanelen te installeren, maar heb je nog vragen of bedenkingen? Eco-Project is gespecialiseerd in elektriciteit en hernieuwbare energie. We beantwoorden met plezier al jouw vragen en gaan actief mee op zoek naar de perfecte oplossing voor duurzame energie in jouw leefomgeving.

Doe nu je prijs aanvraag

Contacteer ons