Oriëntatie en installatie

Wanneer je zonnepanelen gaat installeren of laat installeren door een erkend zonnepanelen installateur, dan is de exacte locatie en oriëntatie van de zonnepanelen erg belangrijk. Je wil natuurlijk een zo hoog mogelijk rendement van je investering. De oriëntatie en installatie van zonnepanelen wordt op basis van 5 belangrijke aspecten bepaald.

1. Bruikbare oppervlakte (op het dak)

De oppervlakte voor plaatsing moet groot genoeg zijn om alle panelen te kunnen plaatsen. De meeste mensen kiezen voor een installatie van zonnepanelen op het dak. Maar het dak biedt niet altijd voldoende ruimte. Deze opties kunnen overwogen worden voor de installatie:

  • Op een plat dak of op een hellend dak
  • Opstelling op de grond (opstelling in de tuin)
  • Panelen tegen een muur/gevel
foto met schans in Aalst in tuin eco-project

2. Schaduwinval

Schaduw is nefast voor een zonne-installatie. Maar je hoeft je niet meteen te laten afschrikken wanneer jouw locatie zich wel eens in de schaduw bevindt, want er bestaat altijd een efficiënte oplossing.

Bij de plaatsing van zonnepanelen waar regelmatig een aantal panelen meer schaduw vangen dan zon, werken we met zonnepanelen met bypass diodes of met een parallel geschakeld systeem. Er wordt in dat geval één omvormer geïnstalleerd per paneel in plaats van één omvormer voor de complete installatie. Hiervoor wordt door Eco-Project meestal omvormers van het merk SolarEdge gebruikt.

tuinopstelling flat fix eco project

3. Hellingshoek, opbrengstberekening en oriëntatie van de zonnepanelen

In de ideale opstelling wordt de oriëntatie van de zonnepanelen in een zuidelijke richting of een oost/west oriëntatie geplaatst. De optimale hellingshoek bedraagt tussen de 10 en 40 graden.

Afwijkingen op deze oriëntatie zijn perfect mogelijk, dankzij de vele technologische verbeteringen die zonnepanelen vandaag de dag ondergaan hebben. Zowel een hogere als lagere hellingshoek zijn mogelijk. Ook van de zuid gerichte oriëntatie van de zonnepanelen mag afgeweken worden. Tegenwoordig worden steeds vaker panelen in een oost/west oriëntatie geplaatst aangezien het belangrijk is om een spreiding te maken doorheen de dag zodanig wat de panelen opwekken, ook direct verbruikt kan worden.

4. Soort elektriciteitsnet

Het type elektriciteitsnet waar de woning op is aangesloten, is van belang. Dat net bepaalt namelijk de maximumcapaciteit van de omvormer.

Bij een monofasig elektriciteitsnet van 230V kunnen we een omvormer plaatsen van maximaal 5 kW. Dit zijn maximaal 18 panelen. Bij een meerfasig elektriciteitsnet van 380V kunnen we een omvormer tot 10 kW plaatsen dit zijn maximaal 36 panelen.

Het is eventueel mogelijk om een aanpassing aan te vragen voor je huidige aansluiting op het elektriciteitsnet bij je energieleverancier, maar deze rekent daar veelal extra kosten voor aan.

zonnepanelen zadeldak eco

5. Eigen verbruik

Om te bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, kijken we eerst naar je huidig maar ook toekomstig verbruik. Het kan immers zijn dat naar de toekomst een elektrische wagen, warmtepomp, airco,… het verbruik kan verhogen. Op basis van die informatie maken we een berekening van het aantal panelen dat je nodig hebt om dat verbruik te dekken.

Eco-Project schat graag met jou ter plaatse de situatie in maakt vervolgens een voorstel op maat.

installatie eco project plat dak

Hoeveel energie zal mijn installatie van zonnepanelen opleveren?

De ligging en oriëntatie van de zonnepanelen hebben natuurlijk ook een invloed op de hoeveelheid energie die er gegenereerd zal worden. Zo kan je er bijvoorbeeld van uit gaan dat een zonnepaneel in Spanje meer energie zal genereren dan eentje dat in België geïnstalleerd wordt. Toch is de gegenereerde hoeveelheid energie zeker niet zodanig verschillend dat je erdoor ontmoedigd moet worden. Ook in België blijft de installatie van zonnepanelen een voordelige beslissing.

In België hebben we gemiddeld zo’n 1.554 zonuren per jaar. De technologie achter zonnepanelen is de voorbije jaren enorm verbeterd. Vandaag de dag kunnen zonnepanelen een coefficiënt tussen 80 – 95% halen afhankelijk van de oriëntatie en inclinatie. 

Doe nu je prijs aanvraag

Contacteer ons