Hoe werken zonnepanelen?

De zon is een bijzonder grote energieleverancier. Door voor de installatie van zonnepanelen te kiezen, maak je handig gebruik van deze gratis energie die vrij op aarde verkrijgbaar is! Maar hoe werken zonnepanelen dan eigenlijk? Hoe vangen ze die energie van de zon? Hoe worden die zonnestralen omgezet in elektriciteit?

 

De zonnestralen opvangen met Silicium

Het hoofdbestanddeel van een zonnepaneel is Silicium, een materiaal dat ook in halfgeleiders gebruikt wordt. Zonnestralen die het Silicium raken, ontstaat er een elektrische stroom. Het gaat hier om gelijkstroom tussen de positieve bovenzijde van de zonnecellen en de negatieve onderzijde van de zonnecellen. De gelijkstroom is nog niet meteen klaar voor gebruik binnenshuis. Deze moet eerst omgevormd worden tot wisselstroom voordat je deze kan gebruiken.

Het belang van de omvormer

De omvormer is een toestel dat aan de zonnepanelen geconnecteerd wordt. Het toestel is onmisbaar, want het zet de gelijkstroom die rechtstreeks van de zonnepanelen komt om in wisselstroom. De meeste huishoudelijke toestellen werken op wisselstroom.

Hoe werken zonnepanelen?

Rendement verhogen met Power Optimizers

Power Optimizers zijn een methode waarmee we ieder zonnepaneel van een omvormer voorzien. Dit systeem zorgt voor een hoger energierendement, vooral in schaduwrijke omstandigheden. Power Optimizers worden geplaatst bij de installatie van de zonnepanelen.

Ligt er bijvoorbeeld één of twee panelen in de schaduw, dan zorgen die ervoor dat het rendement van de hele set verlaagt. Of dat is althans het geval wanneer er slechts één omvormer gebruikt wordt voor de complete installatie. In dat geval bepaalt de schaduw het rendement.

Door één omvormer te plaatsen per zonnepaneel, kunnen de panelen die wél zon vangen, toch nog een stevig rendement opleveren, zonder benadeeld te zijn door de panelen die in de schaduw liggen.

Temperatuur en energieopbrengst

De meeste mensen gaan ervan uit dat enkel de effectieve zonnestralen een effect hebben op de energieopbrengst. Niets is minder waar! Ook de temperatuur heeft een belangrijke invloed op de opbrengst. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat een zonnige en frisse winterdag meer energie oplevert dan een zonnige en hete zomerdag.

Lagere opbrengst bij hoge temperaturen

Hoge temperaturen zorgen over het algemeen voor een lagere energieopbrengst. Wanneer de temperatuur bijvoorbeeld 10 graden stijgt, daalt de stroomopbrengst al gauw met zo’n 5 procent.

Om die reden zorg je er best voor dat jouw zonnepanelen van voldoende luchtdoorstroming voorzien zijn. Zo warmen de panelen zelf niet te fel op en blijft de stroomopbrengst zo optimaal mogelijk.

Direct licht en diffuus licht: opbrengst tijdens de wintermaanden

In de winter schijnt de zon dan misschien minder uren aan een stuk, toch brengen de winterdagen nog een behoorlijk stroomrendement met zich mee. Zo genereren je zonnepanelen zelfs op een bewolkte dag nog steeds energie.

Zonnepanelen werken namelijk niet alleen met directe zonnestralen. Ook weerkaatst en diffuus licht zorgt ervoor dat je zonnepanelen energie leveren.

Een prettig zonnetje op een koude winterdag of zelfs een half bewolkte winterdag levert dus nog steeds een heleboel stroom op!

Doe nu je prijs aanvraag

Contacteer ons