Terugverdientijd

Zonnepanelen kopen en installeren is een hele investering. Daarom vragen de meeste mensen zich ook luidop af hoe lang het zal duren voordat ze het aankoopbedrag terug verdiend hebben in elektriciteitskosten. De terugverdientijd van zonnepanelen kan berekend worden aan de hand van je huidige gebruik.

Voorbeeld: terugverdientijd zonnepanelen

Dit voorbeeld is toe te passen op een gemiddeld Vlaams gezin. Uiteraard zijn de specifieke gegevens afhankelijk van het exacte gebruik, de individuele situatie en de materiaalkeuze.

Je profiteert van een eenmalige premie die €150 per kilowattpiek bedraagt, met een maximum van €750.

De installatie

  • Installatie van 4 kilowattpiek of 10 zonnepanelen = 3.800 kWh stroom
  • Kostprijs: 3.800 kWh = 6000€ (incl. BTW)
  • Voor deze installatie ontvang je een premie van 4 x €150 = €600

De opbrengst

  • 1500 kWh (eigen ‘gratis’ stroom) x 0,40€ per kWh = 1200€ besparing per jaar
  • De stroom die je niet rechtstreeks kan verbruiken kan je opslaan op een batterij of verkopen aan €0,15 (afhankelijk van leverancier).
  • Jaarlijkse besparing = €945

De terugverdientijd voor deze setup bedraagt 5 tot 6 jaar. Wanneer je een batterij plaatst wordt de besparing aanzienlijk verhoogd.

Terugverdientijd zonnepanelen

Zelf je terugverdientijd berekenen

Aan de hand van dit voorbeeld kan je zelf de terugverdientijd voor jouw eigen opstelling van zonnepanelen berekenen. Je bekijkt voor de keuze van je opstelling best even je energiefacturen van de voorbije jaren. Zo weet je perfect hoeveel stroom je jaarlijks verbruikt.

Zelf je terugverdientijd berekenen

Doe nu je prijs aanvraag

Contacteer ons