Terugverdientijd 2024

Zonnepanelen kopen en installeren is een hele investering. Daarom vragen de meeste mensen zich ook luidop af hoe lang het zal duren voordat ze het aankoopbedrag terug verdiend hebben in elektriciteitskosten. De terugverdientijd van zonnepanelen kan berekend worden aan de hand van je huidige gebruik.

Voorbeeld: terugverdientijd zonnepanelen 2024

Dit voorbeeld is toe te passen op een gemiddeld Vlaams gezin voor een installatie op een pannendak.  Uiteraard zijn de specifieke gegevens afhankelijk van het exacte gebruik, de individuele situatie en de materiaalkeuze.

De installatie

  • Installatie van 4 kilowattpiek of 10 zonnepanelen = 3.800 kWh stroom
  • Kostprijs: 3.800 kWh = 5.000€ (incl. BTW)

De opbrengst

  • 1500 kWh (eigen ‘gratis’ stroom) x 0,40€ per kWh = 600€ besparing per jaar
  • De stroom die je niet rechtstreeks kan verbruiken kan je opslaan op een batterij of verkopen aan €0,10 (afhankelijk van leverancier). 2.300 kWh x 0,10€ per kWh = 230 €
  • Jaarlijkse besparing = €830

De terugverdientijd voor deze setup bedraagt 6 – 7 jaar. Wanneer je een batterij plaatst wordt de besparing aanzienlijk verhoogd.

Richtprijs voor een batterij van 4,8 kWh is 3.400 € excl BTW.

Terugverdientijd afhankelijk van evolutie van de energieprijzen.

Terugverdientijd zonnepanelen

Zelf je terugverdientijd berekenen

Aan de hand van dit voorbeeld kan je zelf de terugverdientijd voor jouw eigen opstelling van zonnepanelen berekenen. Je bekijkt voor de keuze van je opstelling best even je energiefacturen van de voorbije jaren. Zo weet je perfect hoeveel stroom je jaarlijks verbruikt.

Zelf je terugverdientijd berekenen

Doe nu je prijs aanvraag

Contacteer ons