Thuisbatterij Thuisbatterij icoon

Wanneer je kiest voor zonnepanelen, ben je ongetwijfeld ook geïnteresseerd in manieren om de verworven energie zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Wil je met een terugdraaiende teller werken en werkt jouw energieleverancier ook effectief met dat systeem? Of kies je liever voor zekerheid en profijt? Door een thuisaccu te installeren haal je meer rendement uit je zonne-energie. Je zorgt ervoor dat je zo veel mogelijk van de energie die je binnenhaalt ook echt zelf kan gebruiken.

Wat is een thuisbatterij?

Een thuisaccu is een opslagsysteem in de vorm van een grote herlaadbare batterij. Deze accu wordt aangesloten op je zonnepanelen setup en bewaart de energie die je binnenkrijgt via de zonnepanelen. Wanneer de zon schijnt, maar jij niet meteen energie verbruikt, bewaart de batterij deze energie voor later. Een thuisaccu is de beste manier om de energie die je genereert met je zonnepanelen zo goed mogelijk te benutten.

Waarop letten bij de aankoop van een thuisbatterij?

Een thuisbatterij kopen, is geen beslissing die je op enkele minuten tijd kan maken. Je bekijkt eerst even de voordelen en de nadelen. Bovendien hou je ook best rekening met jouw specifieke situatie en vereisten. Aan welke specificaties moet de thuisaccu voldoen en hoe wil je deze opslagruimte juist gaan gebruiken?

Dit zijn de specificaties waar je zeker rekening mee moet houden:

Werknemers

1. Opslagcapaciteit van de thuisbatterij

De opslagcapaciteit van een accu wordt uitgedrukt in kWh of kilowatt uur. Deze specificatie beschrijft hoeveel energie de batterij kan bewaren wanneer die helemaal vol is. De opslagcapaciteit moet voldoende groot zijn om bijvoorbeeld een hele nacht te overbruggen.

De gemiddelde thuisaccu beschikt over een opslagcapaciteit tussen 2 en 10 kWh. Er zit dus behoorlijk wat speling op dit gegeven. Je keuze is voor een groot deel afhankelijk van je eigen verbruik en de plannen die je hebt met je thuisaccu.

2. Vermogen van de thuisbatterij

Ook het vermogen van de batterij is belangrijk. Afhankelijk van de elektrische toepassingen die je wil laten draaien op de energie van je thuisbatterij, moet de batterij voldoende vermogen leveren om al je applicaties draaiende te houden. Zo verbruikt een gemiddeld elektrisch kookvuur al gauw 1500 Watt. Ook je stofzuiger gebruikt 1000 tot 2000 Watt. Wil jij verschillende applicaties gelijktijdig laten draaien? Dan moet je de wattage van die applicaties bij elkaar optellen om te bepalen hoeveel capaciteit je accu moet hebben. Wil je echt over de mogelijkheid beschikken om compleet off-grid te gaan? Dan kies je best voor een accu met een voldoende grote capaciteit.

3. Afmetingen en gewicht

In de meeste Vlaamse woningen bevindt de thuisaccu zich op een vaste plaats in huis. Meestal is dat dicht bij de omvormer en de applicaties waar je alle gegevens van je zonnepanelen kan terugvinden. In dat geval zijn gewicht en afmetingen van ondergeschikt belang.

Je mag er van uit gaan dat de batterij zwaarder en groter is wanneer je voor een groter vermogen en opslagcapaciteit kiest.

4. Modulaire systemen

Wil je over de mogelijkheid beschikken om de capaciteit van je thuisaccu later uit te breiden? Dan kies je best vanaf de start voor een modulair systeem. Met dit type accu kan je eventueel klein starten en later de capaciteit verder uitbreiden.

Zelf een thuisbatterij in huis halen?

De installatie van een thuisbatterij brengt veel voordelen met zich mee. Je gebruikt de energie die je opwekt efficiënter en zorgt ervoor dat je minder energie van je energieleverancier moet afnemen. Je wordt dus bijna zelfvoorzienend door een thuisaccu te installeren.

Heb je interesse in de aanschaf van een thuisaccu? EcoProjects heeft enorm veel ervaring met zonne-energie en de opslag van die energie. We beantwoorden dan ook graag al je vragen. Bovendien helpen we je ook verder met het samenstellen van jouw perfecte setup.

Thuisaccu

Doe nu je prijs aanvraag

Contacteer ons