Laadpalen

Kan je een premie krijgen voor een thuisbatterij?

Dat de zon een prima energiebron is, wordt voor steeds meer mensen duidelijk. Het is niet enkel een duurzame bron van energie, ze is bovendien ook nog eens enorm voordelig. Daarom zijn er steeds meer aanvragen om zonnepanelen te laten plaatsen. Zeker nu de prijs van elektriciteit zo fel stijgt, is dit een slimme keuze.  Nog slimmer is het om de opgewekte energie op te slaan in een thuisbatterij. Op die manier kan je de opgeslagen energie bewaren en benutten wanneer het jou uitkomt.

Kan je een premie krijgen voor een thuisbatterij?

Voor het plaatsen van zonnepanelen kan je sinds 2021 terug subsidies aanvragen. Hierdoor kan je de kosten drukken voor het aanschaffen van deze groene bron van energie.

 

Maar hoe zit het nu juist met de aankoop van een thuisaccu? Kan je hiervoor ook rekenen op hulp van de Vlaamse overheid?

Het antwoord is ja.

Sinds augustus 2019 kan je een premie krijgen voor een thuisbatterij en dit tot het jaar 2025. Hoeveel die premie nu juist bedraagt, hangt af van de capaciteit van de batterij.

In 2022 heb je recht op een premie van 225€ per kWh, maar dit bedrag wordt elk jaar afgebouwd tot je in 2025 geen premie meer krijgt.

Kan je een premie krijgen thuisbatterij

Aan welke voorwaarden moet je voldoen om van de premie voor een thuisbatterij te mogen genieten?

Er zijn wel een aantal voorwaarden verbonden aan het verkrijgen van de premie.

We zetten ze even voor je op een rijtje:

  • Je moet een digitale meter hebben
  • Het moet een milieuvriendelijke thuisaccu zijn met een slimme sturing
  • De batterij moet geplaatst worden door een erkend installateur, zoals Eco-Project
  • De accu moet minstens 10 jaar aangesloten blijven
  • Je moet de thuisaccu voor eind mei 2022 officieel aanmelden bij de netbeheerder én een bewijs van aanmelding in je bezit hebben
  • De premie geldt niet voor bedrijven

Wanneer moet je de subsidie voor de thuisaccu aanvragen?

Indien je aan de bovenstaande voorwaarden voldoet, kan je de subsidie aanvragen op de website van Vlaams Energie-en Klimaatagentschap.

Zorg ervoor dat je alle nodige documentatie toevoegt bij je aanvraag. Anders zal je aanvraag niet in aanmerking komen voor een subsidie.

Deze documenten moeten in je dossier zitten:

  • het bewijs van aanmelding van je thuisaccu
  • het keuringsbewijs van de plaatsing van de thuisaccu
  • een verklaring op eer

Let er op dat je de premie aanvraagt binnen 9 maanden na de laatste factuurdatum!

Om er zeker van te zijn dat je de premie niet misloopt door een onvolledig dossier kan je best de hulp inroepen van energie-experts. Bij Eco-Project kan je terecht met al je vragen over duurzame energie en de implementatie ervan in bij jou thuis.

Waarom een thuisaccu installeren?

De vraag is eerder: Waarom zou je het niet doen?

Het is de ideale manier om op een milieuvriendelijke wijze je eigen groene energie op te slaan. Want uiteindelijk doe je er alleen maar voordeel mee. Het lijkt wel of de prijs van elektriciteit blijft stijgen. Door het plaatsen van zonnepanelen word je minder afhankelijk van energieleveranciers en kan je de kosten van je verbruik lager houden.

Laat de opgewekte energie niet verloren gaan en sla ze op in een thuisaccu. Zo kan je de energie aanspreken op momenten dat jij ze nodig hebt. De aankoop van een batterij is dus zeker een verstandige investering in een milieuvriendelijke en meer betaalbare toekomst.

Doe nu je prijs aanvraag

Contacteer ons