Thuisaccu

Hoe rendabel zijn thuisbatterijen?

Iedereen die zonnepanelen op het dak installeert, vraagt zich af hoe deze zo rendabel mogelijk kunnen zijn. Met het afschaffen van de terugdraaiende meter krijg je al gauw het idee dat je zelf weinig voordeel uit je zonnepanelen haalt. Overdag, wanneer de zon schijnt, zijn we op het werk en verbruiken we weinig energie. Wanneer de zon begint te zakken, komen we thuis en beginnen we stroom uit het elektriciteitsnet te gebruiken. Thuisbatterijen zijn de ideale oplossing! Maar hoe rendabel zijn die thuisbatterijen nu eigenlijk juist?

Wat is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij is een opslagmedium in de vorm van een grote batterij waar je energie in kunt opslaan. Zo kan je de zonne-energie die je overdag genereert, opslaan om deze op een later tijdstip te gebruiken. Met een thuisaccu haal je meer rendement uit je zonnepanelen.

Thuisbatterijen bestaan in allerlei vormen en formaten. Zo kan je een accu installeren die er effectief uitziet als een autobatterij, maar er bestaan ook accu’s die je in een muur kunt verwerken. Ook op gebied van opslagcapaciteit kan je alle kanten uit.

Hoe rendabel zijn thuisbatterijen

Hoeveel kost een thuisbatterij?

Je mag er van uit gaan dat de batterij duurder wordt naargelang deze meer opslagcapaciteit heeft. Een batterij die in staat is om je hele woning voor stroom te voorzien, kost een stuk meer dan een batterij die je enkel gebruikt om je laptop mee te laden.

De richtprijs voor thuisbatterijen ligt rond de 1200€ per kWh. Die prijs daalt als je een grotere batterij neemt. Een batterij van 15 kWh kost iets meer dan 10.000€.

Om de exacte prijzen voor jouw installatie te weten, neem je best even contact op met onze experts. We bekijken graag jouw specifieke installatie en informeren je over de verschillende mogelijkheden.

Welke specificaties moet mijn thuisbatterij hebben?

Om rendabel te zijn, raden we aan om je thuisbatterij af te stemmen op je installatie van de zonnepanelen.

Zo kies je best voor een batterij van 1 tot 1,5 kWh per kWh die je zonnepanelen genereren. Wil je echt de mogelijkheid hebben om quasi off-grid te leven, dan kan je best nog een stap verder gaan en 2 of 2,5 kWh per kWh zonnepanelen nemen.

In periodes met veel zon, kan een kleine batterij de avonden en nachten zonder zon makkelijk dekken. Tijdens de wintermaanden, wanneer er meer donkere uren zijn, heb je meer opslagcapaciteit nodig om je volledige verbruik te dekken.

Hoe rendabel zijn thuisbatterijen?

Thuisbatterijen zijn in ieder geval een toekomstgerichte manier om je energiefactuur te zien dalen. Je wordt minder afhankelijk van het elektriciteitsnet en dat alleen al is een kleine overwinning.

De levensduur van een thuisaccu bedraagt gemiddeld 10 tot 20 jaar, afhankelijk van het specifieke type en merk. Dat betekent dat jouw investering een lange tijd blijft opbrengen.

Hoe rendabel zijn thuisbatterijen

Thuisbatterijen zonder zonnepanelen

Je kunt ook kiezen voor de installatie van een thuisaccu zonder zonnepanelen. Deze investering kan best rendabel zijn wanneer je de accu zo instelt dat deze oplaadt tijdens het nachttarief. Je verbruikt dan overdag energie uit de accu. Zo verbruik je enkel energie tijdens het voordelige nachttarief.

Met deze setup zijn thuisbatterijen interessant, maar niet bijzonder rendabel. Een setup met zonnepanelen is ongetwijfeld interessanter.

Thuisbatterijen met zonnepanelen

Met een installatie van zonnepanelen haal je met een thuisaccu bijzonder weinig energie uit het net. Op deze manier is de accu meer rendabel, want je energiefactuur valt voor een groot deel weg.

De terugverdientijd van de thuisaccu met zonnepanelen bedraagt momenteel zo’n 8 tot 10 jaar, afhankelijk van je specifieke setup. Dankzij de lange levensduur van kwalitatieve batterijen, geniet je de 10 jaren daarna van ‘bijna gratis’ energie!

 

Premies voor thuisbatterijen

De Belgische overheid voorziet een premie voor de installatie van duurzame technologie. Zo krijg je een terugbetaling voor de installatie van zonnepanelen, maar ook voor de investering in een thuisbatterij.

De premie voor de installatie van thuisbatterijen bedraagt zo’n 250€ per kWh, afhankelijk van je exacte installatie.

Ook thuisbatterijen installeren?

Naast het financiële voordeel dat je met thuisbatterijen hebt, biedt een thuisaccu nog meer voordelen. De onafhankelijkheid van het stroomnet is bijvoorbeeld een mooie extra. Zit de rest van de straat zonder stroom? Daar merk jij nagenoeg niets van.

Heb je interesse in de installatie van een thuisaccu? Of heb je nog specifieke vragen voor jouw situatie? Neem dan gerust contact met ons op. We beantwoorden al je vragen en geven je een indicatie van de kostprijs voor jouw installatie.

Doe nu je prijs aanvraag

Contacteer ons