Zonnepanelen

Hoeveel zonnepanelen leggen?

Wanneer je overweegt om zonnepanelen te plaatsen, is één van de logische volgende vragen: Hoeveel zonnepanelen moet ik leggen? Hoeveel elektriciteit genereer ik met een zonnepaneel en hoeveel heb ik er dan nodig om aan mijn energieverbruik te voldoen?

Het is natuurlijk logisch dat de plaatsing van meer panelen een hogere kostprijs heeft. Het is dus interessant om even uit te rekenen welk aantal panelen ideaal is voor je eigen verbruik.

Hoeveel zonnepanelen leggen?

Je eigen energieverbruik bepalen

Een gemiddeld Vlaams gezin verbruikt jaarlijks zo’n 3000 tot 4000 kWh per jaar. Maar dat cijfer is niet altijd representatief voor iedere gebruiker. Het is interessant om het aantal zonnepanelen dat je installeert, af te stemmen op jouw persoonlijke verbruik. Zo kom je het dichtst in de buurt van de perfecte investering in groene energie!

Je eigen energieverbruik vind je terug op je energiefactuur. Om een goede berekening te maken, kijk je best naar het totale verbruik voor een heel jaar. De meeste gezinnen verbruiken in de zomer namelijk minder dan tijdens de donkere wintermaanden. Om een goed beeld te krijgen, tel je alle waarden voor het hele jaar samen.

Hou rekening met eventuele aanpassingen in de nabije toekomst:

  • Heb je plannen om minder energie te gaan verbruiken?
  • Plan je de aankoop van een elektrische wagen?
  • Wil je een eigen laadpaal installeren voor jouw elektrische voertuigen?
  • Ga je gebruik maken van een thuisaccu om niet gebruikte energie op te slaan?

Hoeveel energie genereert een zonnepaneel?

Het rendement dat je van een zonnepaneel mag verwachten, is afhankelijk van verschillende aspecten. Zo is de oriëntatie en plaatsing van je installatie erg belangrijk. Welke hellingshoek werd er gebruikt en staan je panelen naar het zuiden gericht? Hoe beter je panelen naar het zuiden gericht worden en hoe dichter je bij een hellingshoek van 35 graden komt, hoe meer rendement je mag verwachten. Bovendien is de hoeveelheid schaduw ook een belangrijke factor.

Daarnaast bestaan er ook verschillende types zonnepanelen, die ieder een eigen kostprijs en rendement hebben.

De opbrengst van zonnepanelen

Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wp of WattPiek. Dit betreft het maximale vermogen onder ideale omstandigheden.

Installeer jij zonnepanelen van 280 Wp of kies je voor een type met een hoger of lager rendement?

Ongeacht je keuze, je mag ervan uit gaan dat je nooit het maximale rendement kan halen. Dat komt doordat je rekening moet houden met regenachtige dagen waarop je bijna geen opbrengst zal hebben.

De echte opbrengst van een paneel bedraagt gemiddeld 90% van de maximale WattPiek. Een paneel van 280 Wp brengt per jaar gemiddeld zo’n 252 kWh op.

Hoeveel zonlicht mag ik verwachten?

In België mag je je jaarlijks aan zo’n 1.554 zonuren verwachten.

We hebben het dan niet alleen over zonnige zomerdagen, want ook tijdens de wintermaanden kan je behoorlijk wat energie genereren met zonlicht. Het hoeft namelijk helemaal niet warm te zijn om gebruik te maken van zonne-energie. Lees hier meer over hoe zonnepanelen juist werken.

Hoeveel zonnepanelen moet ik dan leggen?

Om te berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, ga je jouw verbruik vergelijken met de gemiddelde opbrengst van de zonnepanelen.

Verbruik jij jaarlijks 3000 kWh en wil je zonnepanelen installeren met een WattPiek van 280 Wp? Dan heb je zo’n 12 zonnepanelen nodig om het verbruik te evenaren.

Je kijkt best ook even naar de terugverdientijd voor zonnepanelen. Zo kan je zelf bepalen hoelang het juist duurt voordat je jouw investering hebt terugverdiend in de vorm van energie.

Hulp nodig?

Heb je vraagtekens bij je verbruik of ben je op zoek naar de professionele mening van een expert? Eco-Project is een ervaren installateur van zonnepanelen. We hebben een ruime kennis over het exacte rendement van de verschillende types zonnepanelen. Neem contact met ons op voor meer informatie. We helpen je graag verder met het uitpluizen van jouw specifieke situatie!