Zonnepanelen

Hoe kan ik de premie voor zonnepanelen aanvragen?

Voor de installatie van zonnepanelen heb je nog steeds recht op een interessante premie van de overheid. De voorwaarden en regels worden regelmatig gewijzigd, maar deze installatie geldt nog steeds als een milieubewuste investering. Daarom heb je dus recht op een overheidspremie. We geven je graag wat meer informatie over hoe je de premie voor zonnepanelen kan aanvragen en wat je er juist voor nodig hebt!

Hoe kan ik de premie voor zonnepanelen aanvragen?

Welke premies bestaan er voor de installatie van zonnepanelen?

Wanneer het over premies voor zonnepanelen gaat, zijn de meningen vaak verdeeld. Het Vlaamse landschap van subsidiëring en premies verandert dan ook regelmatig. Het wordt zelfs moeilijk om doorheen de bomen het bos nog te zien. Hoe zit dat met die premies? En heb ik nog recht op een terugdraaiende meter? Welke premies kan ik ontvangen wanneer ik in zonnepanelen investeer?

De terugdraaiende meter werd op 1 januari 2021 afgeschaft.

De Belgische overheid voorziet nog wel een eenmalige investeringspremie voor zonnepanelen die na 1 januari 2021 geplaatst worden. Deze premie is enkel van toepassing op PV installaties die aangesloten zijn bij Fluvius.

Hoe kan ik de premie voor zonnepanelen aanvragen?

De premie aanvragen, gebeurt via de website van Fluvius, via een online formulier dat ingevuld moet worden. Je volgt best dit stappenplan om aanspraak te maken op de premie:

  1. Laat zonnepanelen installeren door een erkend installateur
  2. De installatie wordt gekeurd voordat je ze in gebruik kan nemen
  3. Meld je zonnepanelen aan bij je netbeheerder
  4. Je ontvangt een bevestiging van de aanmelding
  5. Vraag je premie aan binnen 3 maanden na ingebruikname

Waar moet ik deze premie aanvragen?

Je kan de aanvraag voor de eenmalige premie voor zonnepanelen opstarten via de website van Fluvius. Je vindt daar ook meer informatie over de huidige voorschriften en bepalingen. Zorg er voordat je eerst de installatie hebt laten keuren en dat je de zonnepanelen hebt aangemeld bij je netbeheerder. Eerder kan je de aanvraag voor de premie niet starten.

Wat heb ik nodig om de premie aan te vragen?

Om de premie aan te vragen, heb je enkele documenten en gegevens nodig. Zorg ervoor dat je in het bezit bent van de juiste documenten voordat je de aanvraag start:

  • Keuringsattest van de installatie
  • G-nummer of identificatienummer ter bevestiging van de aanmelding van de installatie
  • Kopie van alle facturen
  • RESCERT nummer van de installateur
  • EPB gegevens en aangifte van de woning

Hoeveel bedraagt de premie voor zonnepanelen juist?

De investeringspremie voor zonnepanelen is afhankelijk van jouw specifieke installatie. De premie wordt berekend op basis van het vermogen van de zonnepanelen (niet het vermogen van de omvormer). Ook het tijdstip van ingebruikname is belangrijk. De premie is van toepassing op particuliere installaties tot 6 kWh.

In 2021 bedraagt de eenmalige premie 300€ per kWh voor installaties tot 4 kWh. Voor installaties tussen 4 en 6 kWh bedraagt de premie 450€ per kWh. Je kan maximaal 1500€ ontvangen.

In de komende jaren daalt deze premie ieder jaar een beetje.