Zonnepanelen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn een hele investering. Je wil dan ook liefst op voorhand weten of de investering het waard is. Je stelt jezelf dus de logische vraag: is mijn dak geschikt voor zonnepanelen? En hoe snel zal ik mijn zonnepanelen terugverdienen?

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

De meeste daken komen zeker in aanmerking voor de installatie van zonnepanelen. Veelal is het eerder een vraag over de opbrengst en terugverdientijd van de panelen. Heb je bijvoorbeeld te weinig oppervlakte of is je dak niet in de juiste richting georiënteerd? Dan brengen de panelen aanzienlijk minder op.

De afmetingen van het dak

De afmetingen of de oppervlakte van je dak is een belangrijk gegeven. Deze informatie is vooral van belang voor de rendabiliteit van de panelen.

Voor een standaard Vlaams gezin is een minimum van 6 zonnepanelen toch noodzakelijk om rendabel te zijn. Bereken hier hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt voor jouw energieverbruik.

De hellingsgraad van het dak

Over het algemeen zijn zonnepanelen het meest rendabel wanneer de hellingshoek van het dak tussen de 30° en 35° is. Maar de panelen kunnen ook geïnstalleerd worden wanneer het dak een andere hellingsgraad heeft.

Zonnepanelen kunnen geplaatst worden op daken met een hellingsgraad tussen de 15° en 45°.

Heb jij een plat dak? Dat vormt geen enkel probleem. Op platte daken worden zonnepanelen geïnstalleerd met een constructie om de helling te optimaliseren. Een plat dak geeft je meer mogelijkheden om de exacte oriëntatie van de panelen zelf te kiezen.

De oriëntatie van het dak

Een zuidwaarts gericht dak geeft gemiddeld de beste opbrengst. Een noordwaarts gericht dak geeft weinig tot geen opbrengst. Gelukkig hebben de meeste daken 2 schuine kanten, waardoor je altijd kunt kiezen voor de meest optimale kant.

De beste richtingen voor de plaatsing van de panelen zijn dus zuidelijk, zuidoostelijk en zuidwestelijk.

Draagkracht van het dak

De draagkracht van het dak is een factor die vaak uit het oog verloren wordt. Bij de meeste daken kan je er dan ook probleemloos van uit gaan dat de dakconstructie sterk genoeg is. Bij oudere huizen is dat niet altijd zeker.

Je mag rekenen dat een individueel zonnepaneel zo’n 20 tot 25 kg weegt. Het dak moet minstens het gewicht van de panelen kunnen dragen. Liefst heb je nog wat respijt.

Is je dakconstructie niet stevig genoeg voor het gewicht van de zonnepanelen? Dan raden we ten zeerste aan om het dak te vernieuwen of renoveren.

Ben je eigenaar van het dak?

Behalve de factoren die we eerder al opsomden, is het ook belangrijk dat jij officieel eigenaar bent van het dak. Het is namelijk niet toegelaten om zonnepanelen te installeren op een dak dat jou niet toebehoort.

Als huurder kan je dus niet beslissen om zonnepanelen te installeren. De eigenaar moet de beslissing nemen of toestemming geven.

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen

Advies van een expert in zonnepanelen?

Wil jij ook graag de onuitputtelijke kracht van de zon gebruiken om energie op te wekken? Dan is de installatie van zonnepanelen een uitstekende keuze. De vraag of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen, beantwoorden we hierboven al. Toch is iedere situatie anders!

Heb jij vragen over het gebruik van zonne-energie bij jou thuis of in jouw specifieke situatie? Neem dan gerust even contact met ons op. Wij zijn gespecialiseerd in hernieuwbare energie en helpen je graag verder met professioneel advies!

Doe nu je prijs aanvraag

Contacteer ons