Zonnepanelen

Zijn zonnepanelen nog rendabel?

Enkele jaren geleden was iedereen laaiend enthousiast over zonnepanelen. Met een terugdraaiende meter verdiende je jouw zonnepanelen binnen de kortste keren weer terug. Bovendien had je recht op een premie van de overheid om je zonnepanelen mee te financieren. Maar, hoe zit dat juist vandaag de dag? Zijn zonnepanelen nog rendabel?

Terugdraaiende meters en digitale meters

De terugdraaiende meter werd begin 2021 afgeschaft. Dat betekent dat je elektriciteitsmeter niet langer terug draait wanneer jij zelf energie bijdraagt aan het elektriciteitsnet.

Wanneer je vandaag de dag zonnepanelen installeert, komt je energieleverancier bij je langs voor de installatie van een digitale meter. Die digitale meter registreert dus niet langer wanneer je jouw overtollige energie in het netwerk laat stromen.

Je betaalt in dit geval enkel de energie die je zelf verbruikt van het netwerk en je factuur wordt berekend op je werkelijke verbruik.

Tijdens de periodes waarin jouw zonnepanelen energie uit het zonlicht halen, gebruik je wellicht weinig tot geen elektriciteit uit het netwerk. Je verdient nog steeds je zonnepanelen terug!

Premies en subsidies van de overheid

Sinds begin 2021 heb je als particuliere energiegebruiker nog steeds recht op een subsidie van de overheid bij de installatie van zonnepanelen. Die premie bedraagt 40% van de totale kostprijs van de installatie, met een maximum subsidie van 1500€.

Je kunt deze premie aanvragen bij Fluvius, de overkoepelende energieleverancier in Vlaanderen.

Lees meer over hoe je jouw premie voor de installatie van zonnepanelen kan aanvragen.

Minder afhankelijk van je energieleverancier

De installatie van fotovoltaïsche zonnepanelen zorgt ervoor dat je minder afhankelijk bent van de energieleverancier. Zorg ervoor dat de apparaten die veel stroom verbruiken ingeschakeld worden tijdens de zonnige uren van de dag. Op die manier gebruik je jouw eigen opgewekte zonne-energie zo veel mogelijk en stuur je minder energie naar het elektriciteitsnet.

Je wordt automatisch minder afhankelijk van je energieleverancier en je energiefactuur daalt zienderogen.

zijn zonnepanelen nog rendabel

Investeren in een thuisaccu?

Wil je jouw energiefactuur nog meer zien dalen? Met een thuisaccu sla je de overtollige energie die je overdag niet gebruikt op in een batterij. Die accu kan je dan weel aanspreken op tijdstippen met minder zon. Zo stuur je minder energie terug naar het netwerk en consumeer jij zo veel mogelijk van de energie die je zonnepanelen produceren.

Bekijk onze opslagsystemen.

zijn zonnepanelen nog rendabel

Zijn zonnepanelen nog rendabel?

Met het verdwijnen van de terugdraaiende meter duurt het tegenwoordig iets langer voordat je de investering in je zonnepanelen terug verdiend hebt. Maar toch is de installatie van zonnepanelen nog steeds een rendabele investering, zeker wanneer je deze combineert met een thuisbatterij.

Heb je interesse in de installatie van fotovoltaïsche panelen of heb je vragen over jouw specifieke situatie? Neem contact op met onze experts. We bekijken jouw specifieke situatie en geven je meer informatie over de mogelijkheden. We kunnen ook een accurate berekening maken van de opbrengsten en terugverdientijd van jouw installatie.

Doe nu je prijs aanvraag

Contacteer ons