Zonnepanelen

Hoe zonnepanelen reinigen?

Hoe moet je zonnepanelen reinigen? Sommige experts zeggen dat je jouw zonnepanelen helemaal niet hoeft te reinigen, omdat ze bij een fikse regenbui vanzelf weer schoon worden. Maar is dat ook zo? Niet helemaal! Wat we zeker weten, is dat schone zonnepanelen gemiddeld voor een hogere opbrengst zorgen dan vuile zonnepanelen. Je doet er dus goed aan om regelmatig je zonnepanelen te laten reinigen en onderhouden.

Hoe zonnepaneel reinigen

Waar worden de zonnepanelen vuil van?

Zonnepanelen liggen veelal op het dak en staan dus bloot aan de elementen. Naast regen, hagel en sneeuw moet je ook rekening houden met enkele vervuilende factoren die zich op en rond het dak bevinden.

  • Uitwerpselen van vogels
  • Mos
  • Fijn stof en opgewaaid stof uit de omgeving

Kan ik mijn zonnepanelen zelf reinigen ?

Sommige mensen kiezen ervoor om zelf hun zonnepanelen te reinigen, maar het is altijd veiliger om beroep te doen op de diensten van een professional. Alle werken die op het dak worden uitgevoerd, houden een zeker risico in.

Heb jij ervaring met hoogtes en schrik je er niet van terug om zelf op je dak te kruipen om de zonnepanelen schoon te maken? Dan kan je dat eventueel zelf doen.

We raden aan om een klus als deze over te laten aan een ervaren dakwerker, omwille van de risico’s die deze klus inhoudt.

Hoe vaak moet ik de zonnepanelen reinigen?

Je kiest zelf hoe vaak je de zonnepanelen wil reinigen of laten reinigen. Zonnepanelen zijn gelukkig geen items die iedere week schoongemaakt hoeven te worden.

Om het rendement zo hoog mogelijk te houden, moeten de zonnepanelen minstens één keer per jaar gereinigd worden, liefst iets vaker.

De beste frequentie voor de periodieke schoonmaak bedraagt zo’n 3 tot 4 schoonmaakbeurten per jaar.

  • 1 keer na de herfst
  • 1 keer bij het begin van de zomer
  • Eventueel 2 keer tijdens de zomermaanden

Welke producten kan ik gebruiken om zonnepanelen schoon te maken?

Wanneer je ervoor kiest om zelf je zonnepanelen te reinigen, zorg je best dat je gebruik maakt van de juiste materialen. Het laatste wat je wil, is dat de panelen tijdens de reinigingsbeurt beschadigd geraken. Zo is het gebruik van een hogedrukreiniger sterk af te raden!

Je maakt best gebruik van een zachte borstel en water.

Let goed op, want water dat veel kalk bevat, zorgt voor strepen op de panelen. Daardoor zie je het rendement alsnog dalen. Je gebruikt dus best geen leidingwater voor deze klus. Osmosewater is de betere keuze.

Wil je zeker zijn dat je zonnepanelen op de juiste manier gereinigd worden zodat je effectief van een hoger rendement geniet? Dan doe je best beroep op een expert!