Hoe werken zonnepanelen?

De zon is een bijzonder grote energieleverancier. Door voor de installatie van zonnepanelen te kiezen, maak je handig gebruik van deze gratis energie die vrij op aarde verkrijgbaar is! Maar hoe werken zonnepanelen dan eigenlijk? Hoe vangen ze die energie van de zon? Hoe worden die zonnestralen omgezet in elektriciteit?

 

De zonnestralen opvangen met silicium

Het hoofdbestanddeel van een zonnepaneel is silicium, een materiaal dat ook in halfgeleiders gebruikt wordt. Zonnestralen die het silicium raken, ontstaat er een elektrische stroom. Het gaat hier om gelijkstroom tussen de positieve bovenzijde van de zonnecellen en de negatieve onderzijde van de zonnecellen. De gelijkstroom is nog niet meteen klaar voor gebruik binnenshuis. Deze moet eerst omgevormd worden tot wisselstroom voordat je deze kan gebruiken.

Het belang van de omvormer

De omvormer is een toestel dat aan de zonnepanelen geconnecteerd wordt. Het toestel is onmisbaar, want het zet de gelijkstroom die rechtstreeks van de zonnepanelen komt om in wisselstroom. De meeste huishoudelijke toestellen werken op wisselstroom.

Rendement verhogen met zonnepanelen met bypass diodes

Zonnepanelen met bypass-diodes zijn een methode waarmee we er voor zorgen dat schaduw minder invloed heeft op de productie van onze zonnepanelen. Zonnepanelen met by-pass diodes zorgen voor een hoger energierendement, vooral in schaduwrijke omstandigheden.

Liggen er bijvoorbeeld één of twee panelen in de schaduw, dan zorgen onze zonnepanelen met bypass-diodes ervoor dat het rendement van de panelen die geen schaduw ontvangen, niet meer wordt verlaagd door de panelen die wel schaduw liggen. Eco-project biedt enkel zonnepanelen aan die uitgerust zijn met dit systeem (Qcells, Jinko of JA-Solar)

Temperatuur en energieopbrengst

De meeste mensen gaan ervan uit dat enkel de effectieve zonnestralen een effect hebben op de energieopbrengst. Niets is minder waar! Ook de temperatuur heeft een belangrijke invloed op de opbrengst. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat een zonnige en frisse winterdag meer energie oplevert dan een zonnige en hete zomerdag.

Lagere opbrengst bij hoge temperaturen

Hoge temperaturen zorgen over het algemeen voor een lagere energieopbrengst. Wanneer de temperatuur bijvoorbeeld 10 graden stijgt, daalt de stroomopbrengst al gauw met zo’n 5 procent.

Om die reden zorg je er best voor dat jouw zonnepanelen van voldoende luchtdoorstroming voorzien zijn. Zo warmen de panelen zelf niet te fel op en blijft de stroomopbrengst zo optimaal mogelijk.

Eco-Project werkt met panelen die een lage temperatuur coëfficiënt hebben. Dit wil zeggen dat de impact van een hogere temperatuur zoveel mogelijk beperkt wordt.

Direct licht en diffuus licht: opbrengst tijdens de wintermaanden

In de winter schijnt de zon dan misschien minder uren aan een stuk, toch brengen de winterdagen nog een behoorlijk stroomrendement met zich mee. Zo genereren je zonnepanelen zelfs op een bewolkte dag nog steeds energie.

Zonnepanelen werken namelijk niet alleen met directe zonnestralen. Ook weerkaatst en diffuus licht zorgt ervoor dat je zonnepanelen energie leveren.

Een prettig zonnetje op een koude winterdag of zelfs een half bewolkte winterdag levert dus nog steeds een heleboel stroom op!

Doe nu je prijs aanvraag

Contacteer ons