Einde terugdraaiende teller

Begin 2025 wordt de terugdraaiende teller definitief verleden tijd voor Vlaamse eigenaars van zonnepanelen. Dit betekent dat het compensatiemodel waarbij de teller achteruit draaide op momenten dat er teveel opwekking was, om zo op andere momenten terug te gebruiken uitdooft. Zonnepaneel-eigenaars moeten voortaan een digitale meter gebruiken en worden vergoed via een injectietarief, afhankelijk van de energie die je terug op het net zet. Dit injectietarief is heel wat lager dan wat jij betaalt voor je verbruik van netstroom en kan leiden tot een langere terugverdientijd van je installatie, afhankelijk van je verbruiksprofiel.

Nog geen batterij?

Voor eigenaars van zonnepanelen zonder batterij betekent dit een nieuwe uitdaging. In plaats van overdag opgewekte energie te “verkopen” tegen een laag tarief, kan het interessant zijn om te investeren in een thuisbatterij om overtollige energie op te slaan voor later gebruik, bijvoorbeeld ’s avonds of tijdens piekuren.

De terugverdientijd van een thuisbatterij

Zonder thuisbatterij zal je slechts 30 à 35% van wat jouw zonnepanelen jaarlijks opbrengen, zelf direct kunnen gaan verbruiken. Dit wil zeggen dat maar liefst dat twee derde of meer van jouw eigen opgewekte elektriciteit geïnjecteerd zal worden naar het net. Dankzij de thuisbatterij verhoogt uw direct verbruik naar 65 à 70%.

Verder kan je uw terugverdientijd nog verhogen. Met slimme, dynamische sturing kan je in de wintermaanden (wanneer je zonnepanelen weinig opbrengen) uw thuisbatterij opladen met goedkope elektriciteit van het net via een dynamisch prijscontract. Samen met de prijsdaling in thuisbatterijen zorgt dit voor een terugverdientijd rond 6 jaar.

De opkomst van "slimme thuisbatterijen"

Steeds meer wordt in de media gesproken van “slimme thuisbatterijen”. De slimme thuisbatterij is een batterij die automatisch kan opladen op momenten dat de energieprijzen het laagst zijn. Dit is vooral handig in de wintermaanden, wanneer de opbrengst van zonnepanelen minder is, maar de elektriciteitsprijzen fluctuerend kunnen zijn. Dit is vooral s ’nachts als de windmolens veel elektriciteit opwekken en er weinig vraag is.

Op deze moment gaan de prijzen soms zelf negatief en wordt je betaald om van het net af te nemen. De ideale moment met andere woorden om de thuisbatterij op te laden met energie van het net.

Wat heb je hiervoor nodig? Een dynamisch prijscontract en slimme sturing van Flexio.

Doe nu je prijs aanvraag

Contacteer ons