Zonnepanelen

Wanneer moet je je zonnepanelen vervangen?

De installatie van zonnepanelen brengt heel wat vragen met zich mee. Zeker omdat de aankoopprijs een hele investering is, wil je graag eerst weten of je die investering er weer uit kan halen. De levensduur van zonnepanelen is een belangrijke factor in die berekening. Dus: wanneer moet je je zonnepanelen vervangen?

Levensduur van zonnepanelen

Zonnepanelen hebben een gemiddelde levensduur van 25 jaar. Dat betekent niet dat je ze daarna niet langer kunt gebruiken. Het geeft aan dat de opbrengt van de panelen gedaald is.

 

Wanneer we spreken over de levensduur van zonnepanelen, moeten we eigenlijk ook de levensduur van de verschillende componenten bekijken.

Zo is de omvormer vaak ietsje eerder aan vervanging toe dan de eigenlijke panelen. Een omvormer heeft een gemiddelde levensduur van 10 tot 15 jaar.

Waarom je zonnepanelen vervangen?

Na een tijdje presteren je zonnepanelen minder goed dan voorheen. Zo gaat het met veel gebruiksgoederen en dus ook met je installatie voor zonne-energie.

Je bent natuurlijk niet verplicht om de panelen te vervangen, maar je mag er wel van uit gaan dat na een tijdje de panelen minder goed zullen opbrengen. Ze halen na verloop van tijd minder energie uit de zonnestralen en zijn uiteindelijk ook niet meer productief genoeg.

wanneer moet je je zonnepanelen vervangen

Wanneer moet je je zonnepanelen vervangen?

Om te weten wanneer je zonnepanelen vervangen moeten worden, hou je best de opbrengst van de panelen in de gaten. Bekijk de opbrengst van je installatie een paar keer per jaar. Wanneer het rendement steeds sterker begint te dalen, kan je overwegen om de panelen te laten nakijken of om ze te vervangen.

Met een goed en regelmatig onderhoud kan je de levensduur van je zonnepanelen verlengen.

Levensduur verlengen met een regelmatig onderhoud

Door een regelmatig onderhoud van de zonne-installatie in te plannen, ben je zeker dat je het maximum uit de panelen haalt. Maak een afspraak bij een expert die je panelen niet alleen schoonmaakt en onderhoudt, maar ondertussen ook naar de staat van de installatie kijkt.

Op zoek naar professioneel advies?

Weet je niet zeker of je zonnepanelen aan vervanging toe zijn of vraag je je af wat de gemiddelde levensduur van onze verschillende zonnepanelen is? Neem contact met ons op. We beantwoorden graag al je vragen over zonne-energie en de installatie van zonnepanelen.

Doe nu je prijs aanvraag

Contacteer ons