Zonnepanelen

Leveren zonnepanelen meer op nu energieprijzen de hoogte in gaan?

Met de stijgende energieprijzen en benzineprijzen denken we collectief meer na over alternatieve energiebronnen. Je energiefactuur kan zomaar 100€ stijgen zonder dat je zelf meer energie verbruikt. Die alternatieve energiebronnen, zoals zonne-energie, zien er plots nog interessanter uit dan voordien!

Leveren zonnepanelen meer op nu energieprijzen de hoogte in gaan?

Stijgende energieprijzen

De prijzen voor elektriciteit, gas en brandstof stijgen nog steeds. Verwacht wordt dat deze stijging nog een tijdje zal duren. Volgens experts zal deze prijsstijging pas binnen enkele jaren stabiliseren.

Er zijn verschillende oorzaken voor de stijging van deze prijzen. Het economische herstel na de corona crisis en het bewind van oorlogvoering hebben de vraag doen stijgen, terwijl het aanbod niet mee gestegen is.

In 2019 betaalde je in België gemiddeld 0,22€ per kWh energiekosten. In 2022 stijgen de prijzen voor energie naar ongekende hoogten. Zo betaal je begin 2022 al gauw 0,27€ per kWh. Sommige leveranciers rekenen je zelfs meer dan 0,30€ per kWh aan.

Dat levert al snel een torenhoge energiefactuur op. Duizenden Vlaamse gezinnen voelen deze prijsstijging dan ook rechtstreeks in hun portemonnee.

Hoe komt het dat de energieprijzen stijgen?

Uiteindelijk is het vooral de prijs van aardgas en ruwe olie die de hoogte in gaan. Vandaag de dag wordt er in België weinig gebruik gemaakt van groene stroom uit zonne-energie en windenergie. De meeste stroom die in ons land verdeeld wordt, is gegeneerd door gascentrales die elektriciteit opwekken.

Op die manier stijgt de prijs van elektriciteit ook wanneer de prijs van aardgas stijgt.

Hoe kan je zelf iets doen om je financiële situatie te verzekeren in tijden als deze?

Gebruik maken van zonne-energie

Zonne-energie is een natuurlijke vorm van energie die je zelf kunt genereren op je dak. Na een initiële investering, die je al snel weer terugverdient, word je minder afhankelijk van de stijgende energieprijzen bij je energieleverancier.

Zonne-energie die je genereert uit een installatie met zonnepanelen biedt je veel voordelen.

  • Minder afhankelijk van je energieleverancier
  • Gebruik vaker gratis zonne-energie
  • Zie je energiefactuur smelten als sneeuw voor de zon

Leveren zonnepanelen meer op nu energieprijzen de hoogte in gaan?

In zekere zin wel!

Zonnepanelen leveren nog steeds even veel energie op als voordien. Met de stijgende energieprijzen wordt het voordeel dat je hebt met zonnepanelen alleen maar groter.

Je haalt dus meer verdienste uit je investering in zonnepanelen en een eventuele thuisaccu.

Dat komt voornamelijk doordat de terugverdientijd voor beide installaties korter is geworden. Je hebt je investering sneller terugverdiend en begint dus ook sneller profijt te halen uit je investering.

Leveren zonnepanelen meer op nu energieprijzen de hoogte in gaan?

Kortere terugverdientijd van je investering

De terugverdientijd voor een installatie voor zonne-energie is gebaseerd op enkele gebruiksgegevens.

Zo kijken we naar de kostprijs en opbrengst van je installatie. Die informatie vergelijken we met de kostprijs van elektriciteit. Gezien elektriciteit steeds duurder wordt, heb je de zonnepanelen sneller terug verdiend.

Een voorbeeld:

De installatie van 15 zonnepanelen van ieder 280 wp levert in totaal 4200 wp of 4000 kWh op.

De kostprijs voor een installatie met 4200 wp kost je zo’n 6300€ (excl. BTW).

In 2019 kostte 4000 kWh je bij de energieleverancier 880€ (aan een kostprijs van 0,22€ per kWh)

In 2022 kost 4000 kWh je bij je energieleverancier 1200€ (aan een kostprijs van 0,30€ per kWh)

In 2019 bedroeg de terugverdientijd van dezelfde installatie iets langer dan 7 jaar. In 2022 is de terugverdientijd veel korter: 5 jaar en 3 maanden.

Dat betekent dat een installatie voor zonne-energie die je vandaag installeert je veel sneller meer winst geeft.

Kies voor een duurzame energievoorziening in je woning

De afhankelijkheid van een energieleverancier zorgt ervoor dat jij gewoon moet betalen wat je leverancier je aanrekent. In woelige tijden kunnen de prijzen plots enorm hard stijgen, wat jij meteen in je portemonnee voelt.

De investering in duurzame energie is niet alleen interessant voor de natuur, maar dus ook voor jouw portemonnee!

Door zonnepanelen te combineren met een robuuste thuisaccu ben je nog minder afhankelijk van je leverancier. Op die manier kan je de energie die overdag binnenstroomt bewaren voor later gebruik. Zo stuur je minder energie naar het elektriciteitsnet en gebruik je jouw zonne-energie veel efficiënter.

Heb je vragen over de mogelijkheden voor het genereren van zonne-energie in jouw woning en gezinssituatie? Neem dan zeker contact op met de experts bij Eco-Project. We hebben vele jaren ervaring met zonne-installaties en duurzame energie. We helpen je graag tijdens je zoektocht naar de ideale oplossing!

energieprijzen

Doe nu je prijs aanvraag

Contacteer ons