Laadpalen

Welke subsidies zijn er voor een laadpaal?

In België hebt je recht op een subsidie of belastingvermindering bij de installatie van een laadpaal bij je thuis. Het installeren van zo’n laadpaal voor elektrische voertuigen is op dit moment dus zeker een slimme investering. We geven je graag wat meer details en informatie over deze steunmaatregel.

Wat is een laadpaal?

Een laadpaal is een oplaadpunt voor elektrische voertuigen. Deze laadpalen zijn beschikbaar in openbare ruimtes, maar het is ook mogelijk om er één bij je thuis te installeren. Zo kan je altijd makkelijk je elektrisch voertuig opladen, op je eigen oprit of in je garage.

Veel eigenaars van een elektrisch voertuig kiezen er dan ook voor om zonnepanelen te installeren, zodat het opladen van de elektrische wagen wat voordeliger kan gebeuren.

Een laadpaal bij je thuis is sowieso een slimme keuze, want je krijgt van de Belgische overheid een belastingvermindering wanneer je investeert in een laadpaal.

Belastingvermindering bij de installatie van een laadpaal

Sinds september 2021 geeft de Belgische overheid je een belastingvermindering bij de installatie van een laadpaal bij je thuis. Deze belastingvermindering zal de komende jaren stilaan afgebouwd worden.

Je doet er dus zeker goed aan om niet te lang te twijfelen. Momenteel bedraagt de belastingvermindering 45% van je aankoopbedrag. Dat voordeel zal in de loop van de tijd dus steeds kleiner worden.

subsidies laadpalen

Kort samengevat betekent deze belastingvermindering dat je minder belastingen betaalt wanneer je een laadpaal installeert bij je thuis.

Voorwaarden voor de belastingvermindering

Uiteraard moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden om in aanmerking te komen voor de belastingvermindering.

Dit zijn de voorwaarden die je recht geven op overheidssubsidies of een belastingvermindering bij de installatie van een laadpaal thuis:

  • De laadpaal moet bij jou thuis, op privé terrein, geïnstalleerd worden. Laadpalen op bedrijfsterreinen komen niet in aanmerking voor deze belastingvermindering.
  • Het moet gaan om een vast laadstation.
  • Het laadstation moet geïnstalleerd worden door een erkend installateur, zoals Eco-Project.
  • Je gebruikt groene stroom om de laadpaal te voeden. Het gaat dan over zonnepanelen of windmolens.
  • De laadpaal moet aangestuurd worden door slimme software. Die slimme software zorgt ervoor dat het laden van de elektrische wagen op het best mogelijke moment gebeurt, wanneer de energie ruimschoots voorhanden is.
  • Maximaal 1500€ belastingvermindering per laadpaal.

Ook de andere kosten die je hebt om de laadpaal te installeren, komen in aanmerking voor een belastingvermindering. Zo kan het gebeuren dat je jouw elektriciteitsnet moet verzwaren of dat je jouw elektrische installatie opnieuw moet laten keuren.

Hoe vraag je de subsidie aan?

Bij de installatie van een laadpaal thuis heb je recht op een belastingvermindering van 45%. Dit percentage is van toepassing op de aankoop, installatie en technische keuring van de installatie.

De belastingvermindering aanvragen, gebeurt via MyMinFin. Je vindt de gedetailleerde informatie over de aanvraag van deze belastingvermindering op de website van MinFin.

Vragen over de installatie van een laadpaal bij jou thuis?

Heb je interesse om een laadpaal te installeren bij je thuis, maar zit je nog met bepaalde vragen of twijfels?

Eco-Project is gespecialiseerd in duurzame energie. We helpen je dan ook graag met professioneel advies.

Doe nu je prijs aanvraag

Contacteer ons