Laadpalen

Elektrische auto met laadpaal vs benzine auto

De brandstofprijzen swingen de pan uit en we betalen ons blauw aan het tankstation. Steeds meer mensen vragen zich af: zou ik niet beter een elektrische auto kopen, een laadpaal installeren en het tankstation rustig voorbij rijden in de toekomst? Maar hoe zit het juist op gebied van verbruik? Laten we 2 populaire wagens met elkaar vergelijken: een elektrische auto met laadpaal vs benzine auto.

Hoeveel kost een elektrische auto in verbruik?

Elektrische auto ‘s zijn in aankoop vaak wat duurder dan benzine wagens, maar het verschil kan je zeker en vast terug verdienen, zeker met de juiste setup.

Zo kan je een elektrische wagen het best opladen door een goede thuisinstallatie. Een set zonnepanelen en een laadpaal aan je huis zorgen ervoor dat je met een elektrische wagen voordeliger rijdt dan met een benzine wagen.

Zeker wanneer je alle premies, subsidies en belastingvoordelen optelt, blijkt de elektrische wagen zeker een interessante keuze.

Prijs van de Initiële aankoop

De initiële setup voor het zelf opladen van je elektrische wagen is vrij omvangrijk. Maar je mag natuurlijk niet uit het oog verliezen dat je deze setup niet alleen voor je elektrische wagen zal gebruiken.

  • Aankoop van zonnepanelen die je verbruik dekken
  • Aankoop van een laadpaal voor de elektrische wagen
  • Aankoopprijs van de elektrische wagen
Elektrische auto met laadpaal vs benzine auto

Deze initiële aankoopkosten vallen gelukkig beter mee dan je zou verwachten, want de overheid steunt burgers die willen overstappen op een elektrische wagen met laadpaal. Zo krijg je niet alleen subsidies voor de installatie van je laadpaal, maar ook voor je wagen.

Subsidies en premies voor elektrisch rijden

Voor de aankoop van een elektrische wagen kan je in België rekenen op enkele subsidies en premies. Deze premies zijn voor velen een interessante korting op de aankoop van een elektrische wagen.

  • Vrijstelling van de belasting op inverkeerstelling
  • Vrijstelling van verkeersbelasting
  • Eventuele premie voor elektrisch rijden in jouw gemeente
  • Belastingvermindering tot 100% voor de installatie van een laadpaal thuis
  • Eventueel voordeel op je factuur bij je energieleverancier

Verbruikskost van een elektrische auto

Een elektrische wagen is een stuk energiezuiniger dan de meeste benzinewagens en dieselwagens. De energie wordt beter benut en je verbruikt dus minder.

De prijs voor de elektriciteit ligt per kilometer een stuk lager dan de brandstofprijs, zeker nu de prijs aan de pomp de hoogte in gaat.

Om de exacte prijs per kilometer te bepalen voor jouw situatie moet je rekening houden met een heleboel factoren. Zo telt de capaciteit van je zonnepanelen en eventuele thuisbatterij zeker mee.

Je auto thuis opladen met gebruik van zonnepanelen en een thuislader kost je gemiddeld 0,02€ per kilometer. Je laadt je wagen compleet op voor minder dan 8€.

Kies je voor gewone elektriciteit van je energieleverancier? Dan kost een elektrische wagen je ongeveer 0,04€ per kilometer. De auto compleet opladen kost dan ongeveer 16€.

Opladen bij een publiek laadpunt is ietsje duurder. Hier betaal je gemiddeld 0,06€ per kilometer. Een complete oplaadbeurt kost je dan zo’n 24€.

Hoeveel kost een benzine auto in verbruik?

De verbruikskost van benzinewagens en dieselwagens is niet meteen een gegeven waar je vandaag de dag blij van wordt. Brandstofprijzen stijgen boven de 2€ per liter en nieuwsankers spreken van ‘geweldig goede brandstofprijzen’ wanneer de prijs per liter een keertje onder de 2€ duikt.

Reden genoeg om op zoek te gaan naar alternatieve oplossingen.

Prijs van de initiële aankoop van een benzinewagen

Een benzinewagen is in aankoop meestal een stuk goedkoper dan een elektrische wagen. De prijs voor ieder wagen is natuurlijk verschillend en je hebt de keuze uit diverse merken en modellen.

Na de aankoop van de wagen hoef je verder geen andere attributen te kopen.

Subsidies of premies

Voor benzinewagens geeft de overheid je geen enkel voordeel. Je krijgt geen belastingvermindering en betaalt overal gewoon de volle pot.

Verbruikskost van een benzinewagen

De verbruikskost van een benzinewagen exact noteren, is onbegonnen werk. Iedere auto heeft een verschillend verbruik en de prijzen aan de pomp wijzigen iedere dag.

Daarom houden we het ook hier bij een gemiddelde verbruiksprijs waar je jezelf naar kan richten.

Afhankelijk van de grootte en het verbruik van je auto kost een benzinewagen gemiddeld 0,16 tot 0,30€ per kilometer.

Bij die berekening wordt enkel rekening gehouden met het brandstofverbruik. Uiteindelijk moet je ook de wegentaks en inschrijfkosten nog bijtellen. Zo wordt die benzinewagen natuurlijk al snel duurder.

Elektrische auto met laadpaal vs benzine auto

Conclusie: elektrische auto met laadpaal vs benzine auto

Het belangrijkste verschil tussen beide types wagen zit vooral in de manier waarop je de energie vergaart. Een elektrische wagen met laadpaal is dan ook vooral erg voordelig wanneer je gebruik kunt maken van een goede setup met zonnepanelen die het hele plaatje dekken.

Het is dan ook interessant dat jouw zonnepanelen zichzelf na een tijdje terugverdienen en dat je daarna pas de echt grote voordelen gaat zien.

Op die manier rijd je het verst met het kleinst mogelijke budget.

Elektrische auto met laadpaal vs benzine auto

Doe nu je prijs aanvraag

Contacteer ons