ECO-Project

Gelieve uw browser te updaten naar nieuwste versie voor een betere ervaring.

Hoe installatie bepalen?

Elke installatie wordt bepaald op basis van volgende 5 zaken:

1. (Dak)oppervlakte

Het aantal panelen moet natuurlijk kunnen geplaatst worden. Dit kan op verschillende manieren, afhankelijk van de plaats die kan worden gebruikt.

  • Op het dak
  • Grondopstelling
  • Zonnewering
  • Gevelbekleding
  • Zonnevolger

2. Schaduwinval

Schaduw is nefast voor een zonne-installatie, niets om door afgeschrikt te worden want hiervoor bestaan oplossingen. Men kan in zo’n geval best werken met poweroptimizers, dit wil zeggen een omvormer per paneel ipv 1 omvormer voor de gehele installatie. SolarEdge is hiervoor de meest geschikte oplossing.

Zie onderstaande link:

3. Hellingshoek, oriëntatie en opbrengstberekening

In een ideale situatie worden panelen zuidgericht geplaatst onder een hoek van 35°. Door technologische verbeteringen zijn afwijkingen hiervan perfect mogelijk, zowel een hogere als een lagere hellingshoek, maar ook een afwijkende oriëntatie.

4. Soort elektriciteitsnet

Het elektriciteitsnet dat aanwezig is bepaalt de maximumcapaciteit van de omvormer. Bij een monofasig net (230V) kan men maximum een omvormer van 5 kW plaatsen, bij een meerfasig net (380V) is dit 10 kW. Aanpassingen door de energieleverancier zijn mogelijk, maar deze rekent hiervoor kosten aan.

5. Verbruik

Afhankelijk van ieders verbruik maken wij een berekening van het aantal panelen dat moet geplaatst worden om dit verbruik maximaal te dekken. Het is logisch dat een zonnepaneel in Spanje meer zal opbrengen dan in België. Weet wel dat dit zeker niet het dubbele is en dat het ook in België enorm interessant blijft. Het gemiddeld aantal uren zonneschijn in Belgie is 1.554 uur per jaar. Zuiver theoretisch heeft de Nasa twintig jaar geleden de berekening gemaakt dat 1.000 Wpiek zonnepanelen effectief 850 Kwh per jaar opbrengt. Na twintig jaar is er reeds héél wat veranderd en is de technologie een stuk vooruit gegaan zodat we minimum 900 Kwh tot 950 Kwh kunnen hanteren. We hebben voorbeelden van klanten die met het juiste materiaal en de juiste oriëntatie zelfs 1.000 Kwh halen, dwz. 100 % opbrengst.